27-04-07

Over tarieven

Over tarieven 

Hoeveel betaal je voor een tekst? De ene copywriter laat zich per uur betalen (een uurtarief schommelt meestal tussen 45 en 80 euro), de andere vraagt een vaste prijs per bladzijde, per woord of per aanslag, al dan niet met spaties inbegrepen.

Maar kan je creativiteit vergoeden per uur? Kan je het schrijven van een reclamefolder voor een supermarkt vergelijken met het opstellen van een wetenschappelijk artikel? Is een samenvatting op twee pagina's van een colloquium vergelijkbaar met een artikel dat je schrijft op basis van informatie geplukt van het internet? Kan je woorden verkopen per kilo? En wat reken je aan voor een reclameslogan of ander creatief werk?

Het is altijd een moeilijke evenwichtsoefening op een slap koord. Daarom werk ik het liefst met een op voorhand afgesproken budget, waarbij ik de volgende richtlijnen hanteer:  

 

Een uurprijs van 30 euro voor reis- en wachttijden. Een uurprijs van 50 euro voor onderzoek, briefings, interviews, schrijven (ca 2 uur per pagina met gemiddelde moeilijkheidsgraad - 3500 tekens), herschrijven (ca ½ uur per pagina van 3500 tekens), voorbereidingen…  Een uurprijs van 80 euro voor creatieve concepten Voor vertalingen van het Engels of het Frans naar het Nederlands: 0,12 euro per woord. 

Maar nogmaals, dat zijn richtlijnen. Dus niet in steen gehouwen. Ik aanvaard ook opdrachten op basis van een voorgesteld budget dat lager ligt dan mijn 'officiële tarieven'. Omdat ik net wat tijd over heb, het een grote opdracht betreft, of een zeer leuke...

17:06 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tarieven, tekstschrijver |  Facebook |

25-04-07

Waarom een beroep doen op een professionele tekstschrijver?

Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler.

(Albert Einstein)

 

Schrijven is worstelen met woorden om een boodschap zo klaar mogelijk over te brengen. Die kunst beheersen, is niet iedereen gegeven. Zeker als uw tekst de bedoeling heeft om belangstelling op te wekken of een actie uit te lokken. Om een product te kopen, een tentoonstelling te bezoeken, een reis te maken…

                                                           

Het woord copywriter wekt bij mij een zekere afkeer op omdat de definitie uit Van Dale (copywriting = tekstschrijven voor reclamedoeleinden) de lading niet dekt. Daarom verkies ik het Nederlandse woord tekstschrijver. Er zijn drie belangrijke redenen waarom u een professionele tekstschrijver onder de arm neemt:

                                                          

Voor een professionele uitstraling

Veel mensen kunnen behoorlijk schrijven, maar in een professionele omgeving is behoorlijk niet goed genoeg. Een saaie tekst, een taalfout, berokkenen uw imago veel schade.

           

Om tijd te besparen

Sommigen zitten uren naar een blanco blad (of scherm) te staren maar krijgen geen letter op papier. Anderen schrijven een halve roman om een boodschap te vertellen die op een A4-vel past. In beide gevallen gaat een hoop tijd verloren, zonder waarborg op een goed resultaat.

 

Vertel uw verhaal aan een tekstschrijver en besteed uw kostbare tijd aan dingen waarin u schittert. Het geld dat u uitgeeft aan een copywriter wint u niet alleen uit in tijd, maar ook onrechtstreeks ten gevolge van het effect dat een krachtige tekst kan genereren. Copywriting is nu eenmaal verkopen met woorden.

  

U weet teveel

U loopt het risico in details te verzanden, of een boodschap uit te dragen die enkel professionals kunnen volgen. Laat daarom uw verhaal vertellen door een leek, die dichter bij uw doelgroep staat. Maar dan wel een met een analyserend vermogen en schrijftalent. Die de essentie uit uw relaas haalt en uw boodschap weet over te brengen naar een breed publiek.

 

14:24 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tekstschrijver, waarom |  Facebook |

12-04-07

Citaten over schrijven (3)

Mijn inspiratie om te schrijven, haal ik uit paprika.

Mark Twain

Indien ik rijk wilde worden, zou ik een scabreus boek schrijven en er daarna onder een schuilnaam uit alle macht tegen te keer gaan.

Godfried Bomans

Als ik een boek wil lezen, schrijf ik er een. 

Benjamin Disraeli

17:55 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |